Hvad er forskellen på guld og forgyldt?
Jeg bliver jævnligt spurgt ind til forskellen på guld og forgyldt – ”hvad er forskellen egentlig?” – og jeg forstår det godt, for det er ikke umiddelbart til at se forskel på de to, når du står i butikken. Men lad os lige tage den helt kort: Forgyldte smykker er (hos mig) lavet i sterlingsølv, der så har fået et tyndt lag guld påført under et elektrolytisk bad, modsat massivt guld, der er guld hele vejen igennem.
Da begge dele er guld, kan man ikke umiddelbart se om det er det ene eller det andet, når smykket er nyt – men forskellen bliver tydelig, når det kommer til holdbarheden. Smykkerne vil nemlig slides forskelligt, for hvor ringen i massivt guld, bliver ved med at være guld, vil guldbelægningen på den forgyldte ring slides af over tid.
Holdbarheden afhænger af en masse forskellige faktorer:
Hvor ofte (og hvordan) du bruger smykket: Jo mere brug, des mere slid. Det giver næsten sig selv. Du kan skåne dine forgyldte smykker ved for eksempel at tage dem af, når du træner, bader og sover. Ting som sæbe, parfumer, cremer og lignende, er også hård kost for en forgyldning, da det ætser forgyldningen, så sølvet under forgyldningen kommer hurtigere frem end det ville ved helt almindeligt slid.
Typen af smykke: Når det kommer til slid på forgyldningen, er der også forskel på, hvilken type smykke det er – en ring vil typisk slides hurtigt, da der er meget friktion på hænderne fra både de andre fingre og alle de ting, du løfter i løbet af en dag. Modsat vil en ørering, der hænger ned fra øret, typisk holde længere, da den ikke rigtig rører ved noget.
Din hudtype: Den her er svær, for det er svært at vide på forhånd, men nogle hudtyper slider simpelthen mere på forgyldninger end andre. Der er mange forskellige ting i spil her, som hudens pH-værdi og de affaldsstoffer, der udskilles med sveden.
Du kan læse mere om, hvordan du passer allerbedst på dine smykker i mit indlæg om smykkepleje.
Så hvad skal jeg vælge?
Det er helt op til dig, om du vælger at gå med guld eller forgyldt. Er det et smykke, du planlægger at bruge meget og længe, vil jeg helt klart anbefale, at du vælger massivt guld. Er det en ring, vil jeg også umiddelbart anbefale massivt guld, og jeg laver kun ganske få forgyldte ringe, da netop ringe slides markant hurtigere end andre typer af smykker. Er det øreringe eller halskæder, betyder det måske lidt mindre, og er det mest bare for at prøve en ny stil af, så er det måske ikke helt dumt med forgyldt i stedet for guld.
Kan mit slidte, forgyldte smykke reddes?
Man kan få sit smykke forgyldt igen, hvis forgyldningen slides af. Det koster selvfølgelig lidt hver gang, så på et tidspunkt kan det måske bedre betale sig at købe smykket i massivt guld.
Belægninger slides altid over tid, og du kan ikke undgå, at det sker, men du kan som sagt gøre dit for at forlænge levetiden. Bliver din belægning helt trist at se på, kan du altid komme forbi butikken, hvor vi kan forgylde dit smykke igen.