Helt kort sagt, er naturperler, som navnet antyder, naturlige. Helt naturlige. I princippet ’bygges’ natur- og kulturperler ens op, men hvor naturperlen opstår uden menneskelig indblanding, er kulturperlen ’plantet’. Naturperler er enormt sjældne – kun omkring 1 procent af alle verdens perler – og prisen er dermed markant højere end kulturperlerne. Men også indenfor kulturperlerne, er der stor forskel.
Kulturperler: Saltvand eller Ferskvand
Priserne på saltvands- og ferskvandsperler afspejler processen om perlernes tilbliven. For hvor metoden omkring ferskvandsperler kan få mange perler ud af én musling, giver metoden omkring saltvandsperler kun én perle pr. musling. Saltvandsperler anses altså for mere værdifulde end ferskvandsperlerne.
Saltvandsperler
Produktionen af saltvandsperler foregår ved at indsætte et lille stykke perlemor eller en anden kerne i en musling eller østers, der herefter lever på en line eller et net i havet i omkring 18 måneder, indtil muslingen har produceret tilpas mange lag perlemor omkring den lille kerne, og man altså står med en ny perle.
Saltvandsperler varierer enormt meget i udseende – fra de store South Sea perler, der findes i blåhvide, hvide, cremede og gyldne nuancer med et næsten metallisk skær til de mørke Tahiti perler, der stammer fra den sortlæbede østers, Pinctada Margaritifera, hvis perlemor giver perlerne den mørke farve, der spænder fra sølvgrå til helt dyb sort, og med variationer i farverne fra blågrøn, over både røde og brune nuancer.
Også formen på perler varierer, og er med til at bestemme prisen. Jo mere rund og symmetrisk en perle er, des mere værdifuld er den. I dag er de mere ’skæve’ eller barokke perler også blevet populære.
Ferskvandsperler
Ferskvandsperler dyrkes som sagt ikke på helt samme måde. Som navnet antyder, dannes ferskvandsperler i ferskvandsmuslinger. Ferskvandsperlernes farver changerer i hvide, lyserøde, lilla, fersken eller beige nuancer. Ferskvandsmuslingen producerer perler langt hurtigere end muslingerne Pinctada Margaritifera og Pinctada Maxima, som skaber henholdsvis de mørke Tahiti perler og de store South Sea perler (som begge er saltvandsperler).
Hver ferskvandsmusling kan producere op til 20 perler, modsat saltvandsmuslingernes ene perle, og så kræver de desuden langt mindre pasning. Antallet af muslinger pr. perle, samt den lettere produktion gør, at priserne på ferskvandsperler generelt er lavere end saltvandsperler.
Hvordan passer jeg bedst på mine perler?
Perlesmykker er lidt anderledes end andre typer af smykker, da perlen er et levende materiale – de skal bruges, hvis perlerne ikke skal blive helt matte og ’dø’. Perler er desuden mere sarte end fx guld, og har virkelig ikke godt af, at få sprøjtet ting som parfume eller hårlak direkte på sig. Jeg har skrevet en guide til smykkepleje, hvor perler er et helt punkt for sig – den guide kan du læse her.