Diamanter karat betydning

Diamanter

My Princess Ring med en 0,25 carat diamant

Diamanter bedømmes ud fra de fire c’er: Clarity, Colour, Carat og Cut. Clarity, Colour og Carat – altså klarhed, farve og størrelse – er bestemt fra naturens side. Cut eller slibning er det eneste, der kan styres, og diamantens slibning er afgørende for hvordan lyset reflekteres. Jo bedre cut, des smukkere og mere værdifuld en diamant.

Den mest brugte slibning, er brillantslibningen, hvor diamanten slibes med 58 sider eller facetter. På en velproportioneret brillant reflekteres lyset rundt i hele brillanten og forlader stenen i toppen

Carat henviser til en diamants vægt (og dermed dens størrelse). 1 carat svarer til 0,2 gram, så jo højere carat, des større en diamant.

Uslebne rå diamanter

Fra naturens side, ligner diamanter mere eller mindre almindelige sten – farver og former kan variere en del, men den mest almindelige, er den ”hvide” diamant. De uslebne, rå diamanter har et helt andet, mindre poleret udtryk og kan også sagtens bruges i smykker, som for eksempel min Sparkling Raw Diamond.

rå diamant ring

Naturlige vs syntetiske diamanter

Syntetiske eller kunstige diamanter har gjort deres indtog i smykkeverdenen – og de er kommet for at blive. Men hvad er syntetiske diamanter overhovedet? Og hvorfor er det vigtigt at kende forskel?

Faktisk har man skabt syntetiske diamanter til industriel brug siden 1970’erne, men det er først indenfor de sidste 5-10 år, at teknologien er blevet god nok til at de syntetiske diamanter kan produceres hurtigt nok og i en størrelse, der for alvor kan bruges i smykkeproduktion.

Grundlæggende er forskellen mellem naturlige og syntetiske diamanter lille, da de kemisk og fysisk har de samme egenskaber, hvilket gør det næsten umuligt at skelne mellem de to typer med det blotte øje. Alligevel er den naturlige diamant langt mere værdifuld, dels grundet den krævende proces med at grave dem op, og dels fordi de netop er naturlige og derved helt unikke. Ikke to (naturlige) diamanter er helt ens, modsat de syntetiske, der kan kopieres præcist igen og igen. Det unikke ved den naturlige diamant, giver også en følelse af sjæl og autenticitet, som de syntetiske diamanter ikke har. Det er blandt andet det, det gør, at den naturlige diamant er dyrere end den syntetiske.

Lighederne mellem de naturlige og de nye syntetiske diamanter har ført til diskussion i smykkebranchen i forhold til, hvordan de to typer af diamanter bør markedsføres. Som markedet ser ud nu, er der enighed om, at når man “bare” taler om diamanter, er det de naturlige, der menes. Er diamanterne syntetiske, kaldes de netop syntetiske diamanter. Nogle producenter markedsfører syntetiske diamanter, som bæredygtige og miljøvenlige, men som det ser ud lige nu, er der ikke ordentligt belæg for at kalde den ene type diamant mere bæredygtig end den anden, da der – lidt skitseret – på den ene side er hele minedriften at tage stilling til og der på den anden side bruges meget energi i produktionen af syntetiske diamanter.

Hos Trine Wilkens bruger vi kun naturlige diamanter fra leverandører, der kan sikre, at diamanterne ikke stammer fra konfliktområder.

Dette website bruger cookies til at huske indstillinger og til statistik. Læs mere her.